LA FESTA DE LA VEREMA

La Festa de la Verema, més enllà d’indicar-nos la cloenda oficiosa de l’estiu, marca la nostra identitat.

Cubelles sempre ha estat més arrelada a la terra que al mar, i la Festa de la Verema ens vincula amb la vinya, el paisatge i l’agricultura, base de la nostra cultura. Sent alhora un senzill però sentit homenatge als nostres avantpassats més propers:  homes i dones que van fer del treball de la terra, la seva vida i que encara avui segueixen treballant la terra per a poder oferir productes de qualitat. Ara, mercès al nostre paisatge marítim privilegiat, amb el progrés i els nous temps, el turisme ha pres el relleu en l’interès d’aquells visitants que anys enrere venien buscant les nostres fruites i els nostres productes de l’hort.

Durant la Festa de la Verema es pot gaudir d’una mostra dels vins i caves del Penedès i fer un tast de l’excel·lent oferta gastronòmica que els nostres restauradors ofereixen dia a dia als seus establiments.

Us convidem a tots a gaudir de la Festa de la Verema i us esperem als actes tradicionals que la conformen. Les activitats pensades amb molta estima i dedicació s’han preparat per commemorar aquesta festa arrelada a la nostra terra i cultura, que any rere any ens reuneix a totes i tots.

Les pubilles i els hereus sobre l'escenari

Pubillatge de Cubelles

Dins dels actes de la Festa de la Verema es realitzarà un concurs per a l’elecció de la Pubilla i Hereu, Dama i Fadrí, Pubilleta i Hereuet, Dameta i Fadrinet. Durant bona part de la seva història, ha esdevingut un dels actes centrals de la festa. Inicialment s’escollia la pubilla adulta i la infantil, a banda de les dames d’honor. Amb els anys, també s’ha inclòs la categoria masculina. Els guanyadors representen Cubelles al llarg de tot l’any per diferents festes i actes institucionals, tant locals com de fora de la vila.    

Entrega de premis dels Pampols a l'escenari de la Verema

Pàmpols

Es tracta d’un premi ideat per reconèixer la feina feta per persones i col·lectius en favor del sector vinícola al llarg del temps, locals i vinculats amb Cubelles. Darrerament, s’ha posat especial èmfasi en exalçar la tasca de les dones en aquest camp.

Concert multitudinari al vespre a Cubelles

Les actuacions musicals  

La Festa de la Verema tradicionalment ha inclòs dins del seu programa un ball-revetlla, que donava fi a les activitats programades. Amb el temps, ha esdevingut un aparador musical de grups de renom i d’altres emergents, tant de Cubelles com d’arreu del país i l’estat.   

Actualment, són un dels punts i actes que han anat tenint més presència en aquesta festa. Durant els últims anys han passat per la festa des de grans grups com Lax’n Busto, Celtas Cortos, Blaumut a formacions emergents en el seu moment com Suu, Roba estesa i Joan Rovira que ara són més coneguts, passant per artistes comarcals i locals. En els darrers anys s’està fent una aposta forta per portar grups de renom adreçats a un públic més infantil com El Pot Petit.

Tast del most pels participants de la trepitjada del raïm a la Verema de Cubelles

L’Acte dels Trepitjadors de raïm

Un dels actes centrals de la festa, present des de la seva primera edició, el 1988. La trepitjada, desde el seu inici, ha anat a càrrec del conegut Josep Cuscó, acompanyat en les primeres edicions de Salvador Fonoll i, posteriorment, pel Carles Pérez i els infants que s’hi vulguin inscriure. Tradicionalment, un cop es trepitja el raïm, el primer tast va a càrrec de l’alcalde o alcaldessa i resta d’autoritats. A continuació, el públic assistent també pot gaudir d’aquest primer most. No dubtis en aprofitar aquesta oportunitat increïble.

Personalitats de la Verema brindant amb el producte local en forma de celebració

Les degustacions de vi i cava i tasts gastronòmics

Les degustacions han anat adquirint importància dins de la festa i són molts els productors locals i comarcals que ofereixen els seus productes relacionats amb el món del vi i el cava. Complementàriament, es pot gaudir de les degustacions gastronòmiques que ofereixen els restauradors locals.

Castelleres i castellers de totes les edats amb la ciutadania participant

Moltes més activitats

Es tracta d’una festa dirigida a tots els públics i els actes centrals es complementen amb l’exhibició de:

Balls populars

Exposicions d’eines

Activitats infantils

La trobada de plaques de cava

Mercat de pagès i artesà

Demostracions d’oficis.

FESTA SOSTENIBLE

La Regidoria de Turisme  treballa amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) a traves d’accions dins de les festes i actes de la regidoria i amb el certificat de compromís per la sostenibilitat Biosphere. Per la festa de la Verema, l’Ajuntament va dur a terme una sèrie d’accions de difusió de la sostenibilitat mitjançant diferents iniciatives adreçades als visitants.

Les accions van encaminades a donar a conèixer els objectius de desenvolupament sostenible (ODS),  l’eficiència de la gestió dels residus de la festa i activitats infantils. Tot seguint amb l’objectiu d’incloure criteris de sostenibilitat en la gestió turística municipal, es desenvolupen actuacions en els àmbits següents:

Ús eficient dels recursos, protecció ambiental i canvi climàtic

Els informardors atenen els assistents mitjançant díptics explicatius sobre què són els ODS, la seva localització a Cubelles i què pot fer el visitant per aplicar-los directament a la festa. També informen sobre on cal dipositar els residus que es generen amb les degustacions gastronòmiques per fer un reciclatge eficient.

Dos animadors sostenibles amb díptics sobre reciclatge i megàfon

Els animadors dinamitzen l’ambient mitjançant actuacions teatrals interpel·lant els visitants amb preguntes concretes sobre el medi ambient i el seu coneixement sobre el canvi climàtic i altres conceptes relacionats.

Les normes de participació per als diferents expositors estableixen que el material utilitzat per servir les degustacions han de ser el menys contaminant possible, de format biodegradable o paper i evitar al màxim el plàstic.

Habilitació d’un gran nombre de contenidors i recipients de residus diferenciant els de paper, vidre, envasos i rebuig amb cartells identificadors.

Valors culturals, diversitat i patrimoni

Tres pagesos amb el carro tirat per un ase arribant a la Verema i el campanar de fons il·luminat de nit

Els valors intrínsecs de la festa ja són una commemoració a la pagesia, el producte de proximitat i els valors culturals pel mateix programa de la Verema.

Explicació de la visita guiada a un celler sobre el procés de creació del vi

Visites guiades pel patrimoni local, tastos de vins a jaciments arqueològics, vi caixer i a masies locals entre d’altres.

Atracció infantil giratòria amb bici i gronxadors fets amb barrils

Activitats infantils on s’incorporen els ODS i es donen a conèixer els valors culturals de la vinya i la pagesia amb jocs específics.

Decàleg de turisme responsable i sostenible de Cubelles

A l’hora de viatjar a Cubelles, fes-ho d’una manera intel·ligent, responsable i sostenible. Aquí teniu 10 consells per a visitants, turistes i residents. El medi ambient és cosa de tots.

 

  1. Viu Cubelles: les tradicions, les festes i les fires locals són un patrimoni cultural immaterial que t’emocionarà.
  2. Compra i regala Cubelles: busca productes que expressin la cultura local i afavoreix el comerç local.
  3. Consumeix i tasta Cubelles: la gastronomia i els productes locals. Tria empreses certificades pel seu compromís amb l’entorn i utilitza establiments locals per allotjar-te.
  4. Conserva Cubelles:  l’entorn natural i procura no deixar una altra petjada que la de la teva sabata. Si visites espais sensibles, informa-te’n de com fer-ho.
  5. Respecta Cubelles: minimitza el teu consum de recursos i deixa el l’entorn tal com t’agradaria trobar-te’l. Recicla els residus que generis. Consumeix aigua i electricitat de manera responsable. Emporta’t totes les deixalles que generis i, fins i tot, recull aquelles que hagin deixat altres persones incíviques.
  6. Procura Cubelles:  la fauna, la flora i el patrimoni geològic. Evita molestar i espantar els animals que hi viuen, tant el bestiar domèstic com la fauna salvatge. Respectar el medi també vol dir deixar tot allò que veus i que t’agrada: roques, fòssils, flors, plantes o altres elements naturals.
  7. Coneix Cubelles: el patrimoni natural i cultural. Visita’ns a les oficines de Turisme, informa’t sobre els itineraris, activitats, horaris i llocs a visitar. Planifica la teva estada.
  8. Mou’te Cubelles: prioritza els desplaçaments en mitjans de transport no motoritzats i camina tant com puguis.
  9. Opina Cubelles: Ajuda’ns a millorar, fes-nos arribar les teves opinions i contribueix al desenvolupament sostenible del municipi.
  10. Gaudeix Cubelles: obre la teva ment a noves experiències i sigues tolerant davant de la diversitat.